Ines Thora

Schilderijen

Over Ines Thora

°1996 – Woont en werkt in Brussel (BE)

Het werk van Ines Thora is een directe vertaling van haar abstracte persona, een weergave van haar innerlijke wereld zoals die in haar opkomt tijdens het schilderen. Omdat haar werk wordt gevormd door haar gevoelens en intuïtie op het moment van creatie, houdt Ines er niet van om haar werk verder uit te leggen zodat de universaliteit ervan behouden wordt. Ook gelooft ze dat iedere ontmoeting van een kijker met het werk een nieuw kunstwerk creëert.

Haar beeldtaal probeert te omvatten wat niet kan worden verwoord, zoals meditatieve sferen en de fysieke handeling van het schilderen. Het is voor haar een manier om te communiceren, om zichtbaar te maken wat intrinsiek onzichtbaar is en interactie te hebben met de wereld. De fysieke handeling van het schilderen en de ongrijpbare sfeer van de geest ontmoeten elkaar in de leegte van het canvas dat ze naar voren trekt en dat onder het oppervlak sluimert.

Momenteel onderzoekt Ines Thora een nieuw parcours in haar artistieke praktijk dat ze nog steeds intens aan het verkennen is. De elementen die ze de afgelopen jaren in haar schilderijen gebruikte blijven als vormentaal aanwezig. Al duiken er nieuwe elementen op. Geschilderde markeringen en potloodlijnen beheersten vroeger haar beelden. Momenteel worden deze echter versterkt of zelfs ingeruild voor genaaide elementen die ze recent in haar beeldtaal introduceerde. Verf vervangt ze langzaamaan door het eigenlijke materiaal van het canvas: stof en verf. Opnieuw is het toeval hier de dominante factor.

Haar moeder leerde haar de basis van werken met een stickmachine. Haar onkunde en fouten brengen toevallige momenten tot het oppervlak. Stukken stof die nét niet groot genoeg zijn om een canvas te bekleden naait ze aan elkaar om toch te kunnen creëren. Gevonden materialen, tijd of intieme herinneringen uit het verleden sluimeren doorheen het werk. Elk schilderij is een gevecht met de leegte.

CV van Ines Thora

Education

2020

Master of Arts in Cultural Studies, KU Leuven, Leuven (BE)

Guide & Visual Thinking Strategies, Mediator between Art & Public, VTS Nederland (NL)

2018

Bachelor of Arts, Vrije Kunsten, LUCA School of Arts, Brussels (BE)

2015

Vrije Beeldende Kunsten, Stedelijke Academie voor Beeldende Kunst, Aalst (BE)

Exhibitions

2022

Opening exhibition Galerie Charlie, FABRIK, Mechelen (BE)

Really, only painting? Breedlijn, Antwerp (BE)

Open call winner, Netwerk, Aalst (BE)

Tiny exhibition, Replica Bookshop, Brussels (BE)

2021

Kunstoevers, Aalst (BE)

An exhibition by Ines Thora, K.L.8., Brussels (BE)

Vive La Belgique, Obsidian, Brussels (BE)

Brussels Gallery Weekend, Tour & Taxis, Brussels (BE)

2020

Kunstoevers, Aalst (BE)

Mostly Void – Soloshow at Tour & Taxis, Brussels (BE)

2019

Between (STAGE), Brussels (BE)

2018-2019

Kunstoevers, Aalst (BE)

2018

Rhapsody in Red, Brussels (BE)

Broeiplaats, Leuven (BE)

2017

Cut the air/ sew without threat, Mechelen (BE)

De Filatuur, Aalst (BE)

Process, Knokke (BE)

Ontdek de werken van
Ines Thora

Filter
Reset
Reset
Reset
Reset